Missió d'observació de les eleccions al Marroc
Foto: DIPLOCAT

La missió d’observació electoral de Diplocat al Marroc emet el seu informe

Inclou consideracions sobre participació, transparència i el paper de la dona, entre d’altres

El Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) ha lliurat al Consell Nacional de Drets Humans del Marroc un informe preliminar, fruit de la missió d’observació de les eleccions legislatives que van tenir lloc divendres passat a aquest país. Diplocat va ser convidat per aquest organisme a observar les eleccions, juntament amb un centenar d’observadors internacionals i uns 4.000 observadors locals que també van seguir les diferents fases del procés electoral.

La missió catalana va observar el tram final de la campanya i l’obertura dels col·legis, el procés de vot, el tancament, l’escrutini i l’agregació de resultats durant la jornada electoral.  En el seu informe preliminar, Diplocat felicita la ciutadania del Marroc per haver dut a terme un procés pacífic i ben organitzat. També destaca positivament la inclusió a la llista nacional de 30 escons reservats a joves d’ambdós sexes i anima a continuar treballant per la inclusió de les dones en el si de l’administració electoral.

A més d'un cens electoral de 15 milions de persones, molt inferior al nombre de població amb dret a sufragi, la baixa taxa de participació segueix sent una de les mancances més importants, especialment entre els votants més joves. L’informe analitza igualment el vot dels marroquins a l'estranger i esmenta la necessitat de cercar mecanismes alternatius de sufragi, com ara el vot a les ambaixades, el vot per correspondència o el vot electrònic. Qüestions de caràcter més tècnic sobre els espais destinats a les votacions, les instruccions, els vots nuls i la transparència també consten en el document.

La missió de Diplocat, formada per 12 observadors, va visitar 59 centres de votació de les regions de Rabat-Salé-Kénitra i Tànger-Tetuan-Al Hoceima. La missió era encapçalada per Jordi Barrat, professor de Dret Constitucional de la Universitat Rovira i Virgili, amb àmplia experiència en observació de processos electorals. La resta d’integrants eren experts en observació electoral procedents de la societat civil catalana i dels cursos de formació organitzats per Diplocat. Els observadors catalans van mantenir reunions amb diferents actors implicats en el procés electoral, com ara representants governamentals, el Consell Nacional de Drets Humans, partits polítics i candidats, representants de la societat civil i mitjans de comunicació.

Amb aquesta missió, Diplocat continua treballant per promoure l’aprofundiment democràtic i el respecte a l’exercici efectiu d’una sèrie de drets, com ara la llibertat d’expressió, el dret de vot i la resta de drets civils, acompanyant així els processos democratitzadors i de construcció ciutadana d’un país proper de l’àrea mediterrània com és el Marroc.

 Informe preliminar sobre les eleccions legislatives al Marroc, octubre 2016 (en francès)

 Informe preliminar sobre les eleccions legislatives al Marroc, octubre 2016 (en àrab)

 

 Informe final sobre les eleccions legislatives al Marroc, novembre 2016 (en català)

 Informe final sobre les eleccions legislatives al Marroc, novembre 2016 (en francès)

 Informe final sobre les eleccions legislatives al Marroc, novembre 2016 (en àrab)

Darrera actualització: 29 Novembre 2016

Imprimeix