Cap de Creus

Catalunya

Amb una superfície de 32.107 quilòmetres quadrats, Catalunya concentra una orografia molt variada i compartimentada, amb serralades que segueixen la línia costanera, depressions a l'interior, pics que arriben als 3.000 metres als Pirineus i, 250 quilòmetres més al sud, un delta que recull els sediments d'un dels rius més cabalosos de la península Ibèrica: l'Ebre.

La mateixa orografia condiciona notablement el clima. Encara que es pot dir que els hiverns són suaus i els estius, calorosos i secs, les temperatures oscil·len considerablement de la línia de costa a les planes de l'interior i els Pirineus.

Catalunya té 7.565.603 habitants, segons el cens de població de l'any 2012, després d'uns anys de continuat augment a causa sobretot de la immigració estrangera. Des que es va iniciar el segle s'ha produït un increment d'un milió de persones, fet que situa Catalunya, amb un creixement del 3,4 per mil, per sobre de la mitjana espanyola i europea. El creixement es correspon, quasi fil per randa, amb el nombre d'estrangers que actualment viuen a Catalunya: prop d'un milió.

L'impacte migratori ha estat especialment rellevant a l'àmbit metropolità de Barcelona, una àrea que amb quasi cinc milions de persones concentra més del 67% de la població de Catalunya.

La geografia ha jugat a favor de Catalunya en el terreny de l'economia. La seva ubicació a la península i dins de la Mediterrània li ha proporcionat una posició estratègica de primer ordre, com a porta sud d'Europa, per terra a través de carreteres, autopistes i línies de ferrocarril; per mar, gràcies a uns ports en constant creixement, i per aire, aprofitant la plataforma que constitueix la nova terminal T1 de l'aeroport de Barcelona. L'activitat industrial ha crescut especialment entorn de la conurbació de Barcelona, però també s'ha desenvolupat en els nombrosos polígons industrials que han crescut arreu del país.

Aquest conjunt de circumstàncies ha propiciat un fort creixement i ha fet possible que, històricament, Catalunya es convertís en l'avantguarda industrial d'Espanya. L'activitat industrial té un gran pes en el conjunt de l'economia de Catalunya, i en especial els sectors químic, alimentari, energètic, metal·lúrgic i de materials de transport. No obstant això, els darrers anys s'ha prestat una atenció especial a l'economia del coneixement i a la logística, una activitat que creix a tot Europa. L'aposta per les noves tecnologies i la indústria audiovisual està donant ja una personalitat diferenciada a l'economia catalana. Un altre àmbit en què Catalunya destaca són les seves escoles de negocis, una referència a tot el món.

En paral·lel a aquesta diversificació de les iniciatives econòmiques, el gran debat és el reforçament de les infraestructures, especialment en el que es refereix a l'enfortiment del conegut com a Eix Mediterrani, que sortint des d'Algesires comunicaria amb Europa després de recórrer tot el llevant espanyol. L'eix mediterrani es veurà reforçat amb una via de ferrocarril d'alta velocitat, en paral·lel a la línia de l'AVE que comunicarà amb França. Els ports de Barcelona i de Tarragona són, en aquest sentit, peces claus d'una estratègia de creixement econòmic que es considera fonamental per garantir la seva competitivitat.

Els darrers anys el turisme ha crescut de tal manera que s'ha convertit ja en una de les activitats econòmiques més destacades de Catalunya. Aquest fenomen ha tingut especial incidència en la consolidació i ampliació de l'activitat comercial. El reclam turístic ha situat el port de Barcelona com el primer d'Europa en creuers i ha sobrepassat ja la xifra dels dos milions de persones arribades a Catalunya per aquesta via.

La cultura catalana ha desenvolupat, en el decurs dels segles, una identitat singular i universal. El tarannà innovador, la creativitat, la capacitat d'absorció de les diverses influències i els valors de convivència i tolerància han forjat una cultura que és, alhora, nacional i cosmopolita. Els corrents d'art i de pensament nous penetren tradicionalment amb força a Catalunya, gràcies a la situació geogràfica del país, oberta als països de la Mediterrània i d'Europa, i també gràcies a l'atracció i l'esperit capdavanter que genera Barcelona.

Font: Generalitat de Catalunya

 Dades bàsiques

 • Capital: Barcelona
 • Població: 7.448.000 habitants (16% d'Espanya) (2015)
 • Densitat de població: 232,0 hab/km2 (2015)
 • Superfície: 32.107 km2 (6,2% d'Espanya)
 • PIB: 214.927 milions d'euros (19,9% d'Espanya) (2016)
 • PIB per càpita: 28.929 euros (2016)
 • Creixement del PIB: +3,4% anual (2016)
 • Taxa d'immigració: 14,5% (2014)
 • Diada nacional: Onze de setembre
 • Idiomes oficials: el català, el castellà i l'occità
 • Moneda: euro
 • Domini d'Internet: .cat

Xifres de Catalunya (Institut d’Estadística de Catalunya) Més info: Xifres de Catalunya 2017. IDESCAT (Institut d’Estadística de Catalunya)

Darrera actualització: 22 Juny 2017

Imprimeix