Port de Barcelona

Economia

Catalunya té una situació geogràfica estratègica a la costa Mediterrània i una economia oberta als negocis i al món. La combinació del talent en un entorn empresarial dinàmic ofereix a les noves empreses avantatges competitives amb els treballadors i ofereix una de les millors formes de vida mediterrània del Sud d'Europa.

Amb excel·lents sistemes de transport, és el pont perfecte entre Europa, Amèrica Llatina, Nord d'Àfrica, Àsia i Orient Mitjà. Barcelona és una de les poques ciutats al sud d'Europa, amb plena integració del transport intermodal (ports, aeroports, autopistes, ferrocarrils) en un radi de 12 kilòmetres de longitud, cadascun amb connectivitat global.

Les exportacions catalanes es consoliden com un dels pilars més importants de l'economia catalana. Segons les dades de la Secretaria d'Estat de Comerç, les exportacions catalanes van créixer un 5,7% el 2012 i lideren el volum de vendes a l'exterior de l'Estat espanyol amb el 26,2% del total de les exportacions espanyoles.

El 2012, el 60% del creixement d'empreses exportadores regulars a tot l'Estat espanyol va correspondre a empreses catalanes.

Quant a la inversió estrangera, segons el rànquing EuropeanInvestment Monitor d'Ernst & Young, el 2011, Catalunya es va posicionar com la 3a regió europea que va atraure un major volum de projectes d'inversió, només darrere de Greater London i Île de France.

El 31,13% de les empreses estrangeres establertes a Espanya, estan establertes a Catalunya (Invest in Catalonia 2010).Les més de 3.000 empreses estrangeres ubicades a Catalunya provenen de diversos països, entre els quals cal destacar França (25%), Alemanya (19%), Itàlia (13%), EUA (14%), Holanda (7%), Japó (5%) i Regne Unit (5%). D'aquestes empreses, el 40% és present a Catalunya des de fa més de deu anys, fet que demostra l'alt grau d'estabilitat, satisfacció i rendibilitat de què gaudeixen les empreses estrangeres.

Catalunya és un país amb talent i creativitat, un país amb idees que no deixa mai de sorprendre. Els catalans són emprenedors en qualsevol àmbit; empresarial, cultural, esportiu, gastronòmic, científic, etc. Ferran Adrià en gastronomia, Gaudí i Oriol Bohigas en arquitectura, Dalí, Miró i Tàpies en art, Valentí Fuster en medicina i Pep Guardiola en esports, per citar-ne alguns. Hi ha una forta cultura de l'esforç.

Tant el sector públic com privat han fet de la innovació una prioritat per al Govern català que dóna suport activament als programes de R+D amb el sector empresarial finançant un 55,4% del total de la despesa d'R+D (un valor per sobre la mitjana espanyola, 45,0% i de la Unió Europea, 54,8%). Tot i ser un país petit, Catalunya produeix un 1% de la producció científica mundial.

Quant a la competitivitat, segons la revista IED del FinancialTimes, Catalunya lidera el rànquing de les regions del Sud d'Europa amb "les millors perspectives econòmiques", en termes de clima de negoci, potencialitats, recursos humans, infraestructures, incentius a la inversió i qualitat de vida.

La qualitat de vida mediterrània és indiscutible i en aquest sentit Catalunya sap, a més, combinar el treball amb el plaer en l'exacta mesura i equilibri. Les platges, el Pirineu, els mercats tradicionals de productes frescos, la gastronomia local combinada amb la modernitat i Barcelona, com a capital cosmopolita, fan de Catalunya una bona aposta.

Darrera actualització: 12 Setembre 2016

Imprimeix