Educació

Llengua

El 93,8% dels ciutadans de Catalunya entén el català, llengua oficial juntament amb l'espanyol i l'occità. A aquests quasi set milions de persones que l'entenen cal sumar-hi els naturals d'altres territoris on és d'ús habitual, en especial a la Comunitat Valenciana (on rep el nom de valencià), a les Illes Balears i a una part de l'Aragó, la Franja de Ponent. A Andorra és l'única llengua oficial i el seu ús també està estès al sud de França i a la ciutat de l'Alguer, a l'illa de Sardenya. D'aquesta manera, es calcula que hi ha un total de nou milions de persones que la parlen i 11 milions que l'entenen. Això la situa per davant d'altres 14 llengües oficials de la Unió Europea i com la novena llengua amb més parlants.

El català es va formar entre els segles VIII i X com una evolució del llatí, igual que l'espanyol, el francès, l'italià i la resta de llengües romàniques. És la llengua vehicular a l'escola i el seu ús s'està normalitzant als mitjans de comunicació, el món econòmic i les produccions culturals. Cada any s'editen 10.000 títols en català, idioma que és el desè que més es tradueix del món i és ensenyat a 166 universitats. El català és una llengua molt viva a Internet, fins al punt que l'ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) va autoritzar el 2006 el domini .cat, que agrupa els webs de comunitat lingüística i cultural catalana. En poc més de dos anys, ja hi havia 30.000 dominis registrats. Una enquesta de l'any 2007 de l'Institut d'Estadística de Catalunya assenyala que tres de cada quatre residents a Catalunya saben parlar i escriure el català.

La llengua espanyola començà a tenir un cert paper en els afers públics del domini lingüístic català arran de la unió dinàstica amb Castella, tot i que  no ha tingut una presència important com a llengua d'ús habitual en la vida quotidiana fins a la immigració massiva d'hispanoparlans, esdevinguda, sobretot, en la segona meitat del segle XX. Actualment, pràcticament la totalitat dels ciutadans l'entenen (98,9%) i el parlen (96,4%).

La presència de la llengua occitana en territori català s’explica per motius històrics, quan al segle XV la Vall d’Aran es va integrar de manera pactada a Catalunya. El seu aïllament geogràfic li ha permès conservar durant segles i fins a l’actualitat el caràcter i el patrimoni occitans, actualment reconeguts legalment amb l’autogovern de la vall.

Més informació: Generalitat de Catalunya

Darrera actualització: 1 Agost 2017

Imprimeix